Op een bijna onbewoond eiland
Door: Ans
Blijf op de hoogte en volg Ans & Piet
07 Maart 2016 | Panama, Bastimentos
We gaan vandaag een strandwandeling maken en vertrekken om 8.30 uur. Het mooiste strand ligt aan de andere kant van het eiland. Om daar te komen moeten we het eiland oversteken. Het is even zoeken naar het juiste pad, we lopen eerst verkeerd en belanden op het kerkhof. Maar de tweede poging slaagt. Het is een beetje vreemd om tussen de huizen door te lopen maar dat is toch de bedoeling. Het paadje gaat redelijk stijl naar boven. Door de regenbui van gisteren is het op plaatsen een smeuige brij. Soms zijn er stapstenen neergelegd of boomstammen. En hoog op de heuvel staat in het oerwoud ook af en toe een huisje. Klimmen is een maar afdalen vraagt toch ook wel oplettenheid. Om sommige plaatsen is het best schuin en glibberig. Maar we hebben geen haast dus we nemen de tijd om stap voor stap naar beneden te gaan. Er is wel geprobeerd om het pad wat te verbeteren met zakken met wit zand en omgekeerde bierkratjes maar het blijft opletten. Maar de inspanningen worden beloond. Een prachtig wit strand en bulderende golven. Het wordt afgeraden om hier te zwemmen omdat er onderstroom en "rip-tides" die je van de kust wegtrekken en terugzwemmen moeilijk maken. Het is ons om de wandeling te doen. We beginnen op Playa Wizard om daarna door telopen naar Red Frog Beach. Soms kunnen we niet verder via het strand lopen we via de jungle. Ook hier weer weer klimmetjes en afdalingen. Het enige echt ongemakke moment is als ik bij een afdaling er een liaan tussen mijn tenen komt zitten waardoor ik niet verder kan en op een stijle helling in een rare positie kom te staan. Mijn lenigheid kennende..... Maar het lukt heelhuids weer op het strand te belanden en er is water genoeg om de modder af te spoelen. Zo lopen we een aantal uren langs het strand, onder de palmbomen of door de jungle. Het is een plaatje. Uiteindelijk bereiken we Reg Frog Beach. Geen kikkers aangetroffen, wel een barretje waar we een koud blikje drinken kopen. Zo rond het middaguur begint het al weer aardig warm te worden. We nemen het to keurig geharkte paadje naar de andere kant van het eiland. Dit is maar een korte wandeling. Hier ligt ook de aanlegsteiger van de watertaxi. Aan deze kant van het eiland is het water rustig en zijn de mangrove. Duizenden kleine visjes in grote scholen. Als je met een bootje aankomt en naar het prachtige strand wilt moet je als toerist 5 dollar betalen. Alle stranden zijn openbaar in Panama. Maar de korte weg naar dit strand loopt over privegrond. Na een verkoelend boottochtje zijn we rond 12.30 uur terug bij het hostel.
De middag willen we doorbrengen in Bocas Town op het eiland Colon. We waren er gisteren ook omdat de zeiltocht van hieruit begon. We besluiten ook te lunchen in Bocas bij de Golden Grill. Een heel groot restaurant met allerlei fast food en, heel belangrijk, snel internet. We willen zo onderhand wel wat foto's on line zetten. Dus we hebben daar heerlijk relaxt zitten eten onder de grote ventilatoren en het dagboek bijgewerkt. Voor de rest is er zondagmiddag helemaal niks te doen. Het barst hier van de hostels maar de focus ligt hier op het nachtleven. Nog even een biertje gaan drinken in een heel groot hostel ( Selina ) aan de waterkant. Aan de bar mee zitten luisteren met een gesprek tussen het managment. Hostels op deze schaal zijn big business.
Lekker weer terug naar Bastimentos waar iedereen op deze zondagmiddag zit te kletsen op straat. Carribische muziek schalt om de paar huizen uit de boxen, we gaan nog even naar het opnieuw dekken van een dak met palmblad kijken en zien de vechthanen aan hun hek vastgebonden zitten.
We gaan onze rugzakken alvast weer pakken want morgen vertrekken we naar Costa Rica.
Maar de dag sluiten we in stijl af: hangend in hangmatten met zicht op de baai.