Naar de markt
Blijf op de hoogte en volg Ans & Piet
24 November 2017 | Sri Lanka, Colombo
Vandaag gaan we Colombo verkennen. Het is geen stad waar je een oud centrum hebt om een lekker in te dwalen zoals we dat in Europese steden kunnen. Aan Galle road, de hoofdstraat in Colombo pakken we de bus en voor nog geen 50 cent staan we een half uur later in het centrum. De afstand is niet meer dan 5 kilometer maar het is de verkeersdrukte die de boel vertraagt.We gaan naar Pettah een markt in de wijk tegenover het station. Straat na straat kleine winkeltjes waar van alles te koop is. De straten zijn smaller dan de Heuvelstraat en de winkeltjes hebben een uitstalling op de stoep. Daar lopen dan de voetgangers vermengd met vrachtwagens tuktuk’s en handkarren tussen door. Toeteren hoort er bij hier en dat vermengt zich met kooplui die hun waar aanprijzen en tel daar dan 30 graden bij en een hoge luchtvochtigheid. En dat is dus Pettah.
Een aantal straten verderop zitten groothandels van allerlei artikelen. in de zijstraten worden vrachtwagens geladen met spullen die verder het land in gaan. Colombo is een havenstad dus ook aankomstpunt van veel goederen uit het buitenland.
We zoeken even de stilte op door naar het Dutch Hospital te gaan. Een van de oudste gebouwen in Colombo die nog uit de VOC tijd stammen. Het ligt in de wijk Fort. Eens was hier een fort maar dat is niet meer herkenbaar. Het oude ziekenhuis is gerestaureerd en biedt nu plaats aan restaurants en winkeltjes. De binnenplaats is een oase van rust en hier genieten we van ons kopje thee. Dan valt het pas op hoeveel tourgroepen er in de stad zijn want die lopen allemaal even door het complex heen. Onze volgende stop is de groente- en fruitmarkt die naast het station ligt, Manning Market. Hier vind je alles wat je maar kunt bedenken op het gebied van eten al is het vleesgedeelte niet zo groot. Ook hier lopen we een rondje en in vergelijking met Pettah is het hier betrekkelijk rustig qua mensen en geluid. De drukste uren van de dag zijn hier de ochtend en de avond. We kopen wat banaantjes om te snacken en zoeken een tuktuk om terug te reizen naar het hotel. Omdat ik me nog steeds niet helemaal fit voel nemen we even pauze. Ondertussen krijgen we een berichtje van het hotel waar we vanaf zaterdag verblijven. Er moet nog een boottransfer geregeld worden van het vliegveld naar het eiland waar we verblijven. We zijn hier al even mee bezig maar door onbekende reden lukt het niet om via internet de kaartjes te kopen en betalen met de creditkaart. Maar gelukkig biedt het hotel aan dit te regelen voor ons zodat dit probleem opgelost is. Voor het vliegtuig checken we online in zodat we zeker plaatsje bij het raam hebben. Hopelijk kunnen we mooie foto’s maken bij het landen want de Malediven is onze bestemming voor de laatste dagen van deze reis.
Eten doen we vanavond ook weer in het hotel. Het is rustig in het restaurant maar er is een jarige in het gezelschap. Er is een echtpaar waarbij een taartje met kaarjes op tafel komt. De man komt ons, net als alle anderen, uitnodigen om naar hun tafel te komen omdat zijn vrouw jarig is. We zingen met heel het gezelschap ‘ happy birthday’ en daarna worden er stukjes taart uitgedeeld aan de vrouwen in het gezelschap, de jarig job steekt bij ieder een stukje taart in de mond. Als ik het krijg moet het even goed op foto gezet worden. Nu voel ik me even de exoot.
Lekkere taart trouwens. Later als het echtpaar vertrokken is krijgen we nog een stukje taart op een bordje uitgereikt.